Op de weg naar Romantiek
In dit piano trio programma nemen we u mee op een inspirerende reis naar de oorsprong van de Romantiek, een periode vol verandering en emotie. De setting: de turbulente tijd rond de Franse Revolutie. Waar de idealen van de Verlichting – rede en rationaliteit – voorheen de boventoon voerden, verschuift de aandacht nu naar persoonlijke gevoelens en de unieke beleving van het individu.
Vooruitstrevende componisten zoals Johann Nepomuk Hummel en Ludwig van Beethoven ontdekten en ontwikkelden een nieuwe muzikale taal die deze nieuwe esthetiek perfect wist te vangen. Hun zoektocht naar nieuwe vormen van expressie resulteerde in werken die zowel meeslepend als vernieuwend zijn.
In ons programma ontdekt u de kracht en schoonheid van deze muzikale omwenteling, met pianotrio’s van Hummel, Beethoven, Joseph Woelfl en Jan Ladislav Dussek.
Muziek aan het hof van Willem V
De tweede helft van de 18e eeuw was in Nederland een tijd van ongekende bloei van het muziekleven. De muziekcultuur was dermate florerend en aantrekkelijk dat buitenlandse musici
van grote naam graag naar Nederland reisden, en soms hier jarenlang verbleven. Zoals bijvoorbeeld de Tsjechische piano
virtuoos Jan Ladislav Dussek. Hij was musicus aan het hof van Willem V. De kinderen van de stadhouder kregen les van de componist.
Daarnaast de locale musici hadden ook veel te bieden, zoals Anton Fodor wiens muziek is tegenwoordig volkomen onterecht in vergetelheid geraakt.
In dit programma brengen wij ten gehore de piano kwartetten en trio's van W.A. Mozart, C.A. Fodor, J.L.Dussek en J.N.Hummel.
Een muzikale indruk van dit programma via deze link: https://youtu.be/roisZU-39pI
Anna Amalia: prinses van Pruisen
Om het 300e geboortejaar van prinses Anna Amalia van Pruisen te vieren, hebben wij, ensemble 'Piu Corde', een nieuw programma ontwikkeld.
Zelf was ze een zeer getalenteerde musicus (leerling van Kirnberger, die zelf een leerling van J.S. Bach was). Ze had ook een muziekbibliotheek die tegenwoordig tot het belangrijke culturele erfgoed hoort en die gezien wordt als een monument voor de muzikale smaak van die tijd.
Ons programma is gebaseerd op de werken van Anna Amalia zelf, maar bevat ook stukken uit haar muziekcollectie. Er komen, naast de werken van Anna Amalia, een aantal van de grootste componisten uit haar tijd aan bod, zoals C.P.E. Bach, M. Clementi, J.N. Hummel en A. Eberl.
Klanken uit de Schotse Hooglanden
Een muzikale reis door Schotland in de laatste decennia van de 18e eeuw.
Een vergeten vernieuwer
Altijd zijn er componisten geweest die zich tegen de bestaande smaak en regels keerden en nieuwe wegen zochten. Sommige van deze componisten zijn nu grote namen, zoals bijvoorbeeld Beethoven. Anderen waren in hun eigen tijd heel bekend, maar zijn nu om welke reden dan ook min of meer in de vergetelheid geraakt. Dit lot trof ook de Tsjechische componist Leopold Kozeluch, tijdgenoot van Mozart. Hoewel beide componisten in hun werken de idealen van de Verlichting weerspiegelen, zijn ze daarmee verschillend omgegaan. Mozart liet zich in zijn muziek inspireren door idealen van klassieke zuiverheid. Kozeluch’s stijl heeft zich vanuit diezelfde idealen in zijn vroegere werken ontwikkeld naar een baanbrekende, romantische manier van componeren die was gericht op de belevingswereld en de emoties van het individu.
The Swedish Mozart
The adventurous life of German composer Joseph Martin Kraus (1756 - 1792) led him also to Sweden, where he hoped to be appointed as a court musician. His life would be worthwhile to be incorporated in a film. Intrigues, bitter poverty, great triumphs and a four-year walk around all theaters of Europe by order of the Swedish king.
His music was highly appreciated, he was admired by Mozart and Haydn. Not for nothing he got the nickname "The Swedish Mozart".
In the program: piano trio's by Kraus, Mozart and Haydn.
Duo programs
La Marseillaise
Music for violin and fortepiano from the revolutionary France.
De tijd tussen 1788 – 1818, tussen de Franse revolutie en de val van Napoleon Bonaparte, was een tijd van cruciale veranderingen in de muziek scene in West Europa. Naast de helderheid en sereniteit van het klassicisme, hing er een nieuwe romantische stroming in de lucht. Dit was een reactie op de effecten van de sociale transformatie, die veroorzaakt werd door de revolutie. Deze twee werelden zijn ook te horen in dit programma.
Music of Méhul, H. Jadin, L.van Beethoven.
Het geluid van 'Sturm und Drang'.
De componisten wie we ga laten horen, hebben een belangrijke deel uit 'Sturm und Drang' stroming gemaakt. Toch de kenmerken van deze stroming klinkt verschillend bij alle deze komponisten.
Sonatas for violin and fortepiano of Mozart, Haydn, Kraus en Beethoven.
Quartet programs
Talking about a Revolution
The socially and socially stormy period of the French revolution influenced birth of a new and very rich musical era. The qualities of classical period were combined with the new esthetics of the romanticisme.
Known and lesser-known compositions that were created between the French revolution and the fall of Napoleon Bonaparte.
In this piano quartett program you can hear works by Eberl, Pleyel, Jadin and Beethoven.